Primeur in provincie Utrecht!

Komend schooljaar vindt in provincie Utrecht de eerste gemeentevariant van een Schooldag van de duurzaamheid plaats. Het is gemeente De Bilt die deze primeur heeft! Met doe-activiteiten worden basisschoolkinderen spelenderwijs in beweging gebracht voor een leukere, eerlijkere en schonere wereld. Leerlingen gaan ruiken, zien, horen, proeven en voelen wat duurzaamheid betekent. Hierdoor ervaren ze dat hun eigen gedrag kan bijdragen aan verbetering van hun leefomgeving, gezondheid en het effect daarvan wereldwijd. De Schooldag van de duurzaamheid verzorgt het programma voor de groepen 5 t/m 8.

Gemeente De Bilt en duurzaamheid

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij gemeente De Bilt. Wethouder Anne Brommersma heeft zich tijdens 12 jaar actieve politiek in de gemeente ingezet voor duurzaamheid. Zij is de aanjager van de afspraak dat De Bilt in 2050 voor 100% haar eigen energie opwekt. Maar duurzaamheid is meer dan alleen de energietransitie.

VNG-voorzitter en burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, stuurde onlangs een dringende oproep aan gemeente De Bilt om vooral ook aan te sluiten bij de gemeenten voor Global Goals. De reden dat wij de handschoen hebben opgenomen. Wij zijn Ella Prins, voormalig directeur van de Julianaschool in Bilthoven en David Groothuizen, bouwkundig adviseur. Samen met stichting Schooldag van de duurzaamheid gaan we een mooi programma maken voor de basisscholen in de gemeente!

Het platform Duurzaam De Bilt, organisator van de jaarlijkse Week van de Duurzaamheid (vanaf 10 oktober 2022), spreekt de wens uit dat alle inwoners, bedrijven en organisaties het initiatief ondersteunen.

De Junior Global Goals als kapstok

Alle activiteiten in het programma zijn verbonden aan de Junior Global Goals, een vereenvoudiging van de Global Goals van de Verenigde Naties. Met de Junior Global Goals zorgen we dat kinderen ook kunnen begrijpen waar duurzaamheid over gaat.

Oproep voor De Bilt als Global Goals gemeente