De voorbereidingen zijn voor de 1e Biltse Schooldag van de duurzaamheid zijn in volle gang! Verschillende lokale partijen zijn bezig om de gastlessen of excursies vorm te geven. Hieronder stellen wij een aantal bedrijven voor. Er is voor een aantal klassen een excursie naar Korenmolen Geesina. Het internationale bedrijf Sweco geeft een gastles en een aantal klassen krijgt een rondleiding in hun kantoorpand. Winters Duurzame Klimaattechniek komt op een school om een gastles te geven. En het Repair Café zal een demonstratie geven over het hergebuiken van apparaten.

 

Korenmolen Geesina in Groenekan ontvangt de leerlingen van basisschool De Nijepoort. De molenaars en vrijwilligers van korenmolen Geesina leiden graag bezoekers rond in de molen. Educatie is immers een belangrijke functie voor een monument als Geesina. “Wij vinden het fantastisch als er klassen van de basisschool bij ons komen kijken, want wij dragen graag bij aan het bewust maken van een jonge generatie dat de wind al eeuwenlang als natuurlijke energiebron wordt gebruikt. Wij laten hen zien hoe de molen werkt en hoe belangrijk molens waren voor bijvoorbeeld voedsel en landwinning.” De molen Geesina wordt ‘draaiende’ gehouden door de eigenaar Stichting Utrechts Landschap, de molenaars en andere vrijwilligers. ‘Draaiende’ tussen haakjes omdat de wieken voor renovatie zijn stilgezet, net als bij een groot aantal andere molens in de provincie Utrecht. Intussen laat een bezoek aan Geesina nog steeds goed zien hoe een molen werkt.

Sweco is het grootste ingenieursadviesbureau van Europa. Wij werken in Nederland met ruim 1.700 medewerkers aan de steden van de toekomst. Daarbij gaat het ook over thema’s als verminderen van het energiegebruik door isolatie, de opwek van duurzame energie en het hergebruik van materialen. Ons hoofdkantoor staat in De Bilt. Wij vinden het belangrijk om een maatschappelijke bijdrage te leveren en werken daarom graag mee aan De Biltse Schooldag van de duurzaamheid.

Winters Duurzame Klimaattechniek: Al bijna 10 jaar de specialist op het gebied van airconditioning-, warmtepompen- en ventilatiesystemen. Winters: “Wij richten ons op de jeugd en hopen dat zij zich ook aangesproken voelen om in de (duurzame) techniek te willen gaan werken:

‘Duurzaamheid!? Kunnen wij het maken? Nou en of’

Het Repair Café is er vooral op gericht om zorgvuldig met onze spullen om te gaan en om te voorkomen dat ze zomaar weggegooid worden. Dit sluit goed aan bij het thema van De Biltse Schooldag, namelijk Duurzaamheid: “Toen wij gevraagd werden om een bijdrage te leveren aan deze Schooldag hebben wij meteen ja gezegd. Prachtig om ook kinderen hiervan bewust te maken.”