Ella Prins en David Groothuizen, beiden woonachtig in gemeente De Bilt, namen in 2022 het initiatief om De Biltse Schooldag van de duurzaamheid te organiseren. Ze zagen gelijk al mooie resultaten. “De kapstok van de Junior Global Goals werkt. Het maakt duurzaamheid te begrijpen en behapbaar. Het mooie is dat elke workshop met een filmpje over een Junior Global Goal begint. Dan zien we al een kwartje vallen. Dat zonnepanelen en windmolens bij de Junior Global Goal ‘Schone Energie’ horen bijvoorbeeld, of dat het recyclen van materialen hoort bij ‘Alles Rond’, dat is heel herkenbaar.” Met super veel enthousiasme zetten Ella en David zich nu in voor de tweede editie.

In gemeenten waar het programma van Schooldag van de duurzaamheid meerdere jaren is georganiseerd, zoals bijvoorbeeld in gemeente Hoorn en Koggenland, zien we dat kinderen al meer vanuit zichzelf de impact van dingen onderzoeken. Zoals het eten van vlees, de kleding die zij dragen en het gebruik van energie en water. Tegelijk zien we daar dat de herhaling van de Junior Global Goals goed werkt en dat de kinderen sommige dingen nooit meer vergeten. Zo had een meisje op de Schooldag van de duurzaamheid haar zelfgemaakte T-shirt van het jaar ervoor met heel trots speciaal voor deze dag weer aangetrokken. En de les over het riool herinnerden ze zich ook nog goed.

Samenwerken

Ella vertelt verder: “Ik vond het ook zo mooi om te zien dat veel kinderen met elkaar gaan samenwerken in projecten. De ene is meer een denker, de ander meer een doener. Dat kan vaak al binnen een workshop, maar gedurende de dag of week komen ook verschillende talenten aan bod in kortere of langere workshops. Die variëren enorm: van het bezoek aan een Kringloopwinkel tot het ontdekken wat gezonde voeding betekent en het maken van een insectenhotel. Dat lijken allemaal losse lessen, maar via de Junior Global Goals zijn ze met elkaar verbonden.”

David vult aan: “Dat vind ik heel mooi; dat je kinderen hun eigen rol op het gebied van duurzaamheid kunt aanreiken. Ze ontdekken vooral wat ze er zélf in kunnen betekenen. En als er meer bewuste burgers komen, gaat het ook beter met bijvoorbeeld zoiets als de energietransitie.”

Niet alleen kinderen individueel, maar ook de lokale samenleving komt in beweging, zien Ella en David. “Tijdens de Schooldag van de duurzaamheid zagen we de gemeente in beweging. Schoolklassen gingen te voet en op de fiets overal heen, en lokale ondernemers en organisaties waren nauw betrokken. Ook de media droegen hun steentje bij. Dat gaf veel positieve energie en daarom zetten we ons nu met plezier in voor de tweede editie.”

Ella en David willen duurzaamheid als thema in het onderwijs het liefst nog steviger verankeren door ook gedurende het hele schooljaar duurzaamheidslessen aan te bieden. “Daar zijn we nu ook mee bezig om te kijken hoe we dat kunnen organiseren. Op zo’n manier bouwen we samen met scholen aan een duurzame samenleving.”

💬 met hulp van Tjitske Ypma

📷 David Groothuizen

Op 28 juni 2023 zijn wij een crowdfunding campagne gestart om de tweede editie van De Biltse Schooldag van de duurzaamheid te kunnen organiseren. Doe je met ons mee om het mogelijk te maken? 💚🌎👉

29 juni 2023: Interview met leerlingen Bosbergschool, Hollandsche Rading.
Sdvdd-DeBilt-voorbereiding-interview2a 29jun2023