Over ruim een week gaan basisscholen in gemeente De Bilt meedoen aan de Schooldag van de duurzaamheid! Het is de tweede editie. De Duurzame Schooldagen vinden plaats in de Week van de Duurzaamheid, die in gemeente De Bilt van 6 t/m 15 oktober plaatsvindt.

Begin volgende week bezorgen wij de materialen bij de scholen om de workshops mee uit te voeren. De Activiteitenpagina met de handleidingen en instructievideo’s staat gereed. Wij hebben er zin in!

Wat houdt de tweede editie in?

Er zijn scholen die voor de tweede keer meedoen, zoals de Julianaschool in Bilthoven. Met acht groepen 5 t/m 8 is deze basisschool de grootste deelnemende school. Hun acht groepen 1 t/m 4 doen ook mee aan de gezonde luch met de speciale biologische Biltse tomatensoep. Daardoor wordt het voor de hele school een duurzame feestdag! Op andere scholen doen de groepen 5 t/m 8 aan het programma mee. Voor elke groep staat er een op maat gemaakt programma klaar met een excursie, gastles en workshops van stichting Schooldag van de duurzaamheid.

Zo ontvangen korenmolen Geesina, bioboerderij De Bonte Parels, Sweeco, Ekoplaza Bilthoven, de Gemeentewerf en Wereldwinkel De Bilt groepen op locatie, gaat Sportief in het Groen met kinderen ploggen, verzorgt Geert-Jan Roebers auteur van het mooie kinderboek Soortenschat, gastlessen, komt Tom Overgaauw het door hem ontwikkelde spel ‘Hozen en Lozen’ spelen, gaat Repair Café Bilthoven met de kinderen kapotte spullen repareren en komen Grootouders voor het Klimaat voorlezen.

Junior Global Goals Speurtocht

De winkeliersvereniging is een belangrijke succesfactor geweest om onze crowdfunding campagne te laten slagen. Als tegenprestatie hebben wij een speciale Junior Global Goals Speurtocht ontwikkeld die door het centrum van Bilthoven zal lopen. En… wij vinden dat hij zo leuk is geworden, dat we hem misschien wel breder willen inzetten. 

Workshop ‘Klimaatgedichten’

Alle leerlingen zullen het programma afsluiten met de workshop ‘Klimaatgedichten’. Leerlingen gaan de kennis en inzichten die zij tijdens het programma opdoen, vertalen in gedichten over duurzaamheid en in het bijzonder het klimaat. De mooiste gedichten gaan we publiceren.

Biologische Biltse Tomatensoep

De speciaal voor De Biltse Schooldag van de duurzaamheid ontwikkelde Biltse Tomatensoep wordt deze editie verzorgd door heel veel organisaties. Een prachtig voorbeeld van de kracht van lokaal samenwerken! Het gaat om: Bilts Heerlijk, GGD Regio Utrecht programma Jong Leren Eten, Van der Valk Hotel De Bilt – Utrecht, Ekoplaza Bilthoven, Fruitbedrijf Westeneng, Griftenstein & Zorg en Jumbo Bilthoven. Lokale projectleider David Groothuizen maakte een video om de leerlingen over de ingrediënten in de tomatensoep en het productieproces te informeren. In de video vertelt Izaäk Westeneng enthousiast over het gebruik van champignon- en paardenmest en natuurlijke ongediertebestrijding met koolmezen, lieveheersbeestjes en oorwormen. Voor de nieuwsgierigen onder ons: deze film kun je alvast bekijken!  

Wilt u komen kijken tijdens de uitvoer van het programma? Neem dan contact met Ella op via mail.