Maandag 9 oktober 2023

Vandaag waren wij bij De Nijepoort groep 6, 7 en 8 in Groenekan, bij Wereldkidz Kievit, hun twee combigroepen 5/6 en 7/8 in Maartensdijk, School met de Bijbel met de groepen 6, 7 en 8 ook in Maartensdijk en de Groen van Prinstererschool groep 5 t/m 8 in De Bilt.

Over afval, windenergie en gezonde voeding

Er werd volop gespeeld met (schoon) afval, een bordspel gedaan over vijf verschillende technieken die nodig zijn in de transitie naar een duurzame samenleving en een bezoek gebracht aan korenmolen Geesina waar van alles over windenergie werd uitgelegd. Bij gemeentewerf De Bilt leerden de kinderen over verschillende afvalstromen en voor alle kinderen was er de speciale Biltse biologische tomatensoep met cherry tomaten, komkommer en bruin brood. De kinderen vonden het heerlijk! We hebben de flyer met het recept voor jullie bijgevoegd. Ook hebben we een video gemaakt waarmee we de kinderen vertellen over de herkomst van enkele ingrediënten van deze speciale soep.

Onder de indruk van het grote heelal én van de grote koeien

Twee leden van Grootouders voor het Klimaat De Bilt-Bilthoven kwamen met de Toekomststoel en een voorleesverhaal naar groep 5/6 van Wereldkidz Kievit. Ruim 100 leerlingen gingen op ruimtereis in het mobiele planetarium van NOVA, de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie. Zowel voor de kinderen als de leerkrachten een indrukwekkende ervaring. Groep 7 van de School met de Bijbel ging op bezoek bij bioboerderij De Bonte Parels, waar zij naar de koeien in de wei mochten. De grote dieren boezemden diep ontzag in.

Zelf opvangen

Natuurlijk gaan er op zo’n dag ook dingetjes mis. Zo gebeurde het dat op de Groen van Prinstererschool voor twee groepen onvoorzien een activiteit uitviel. Een van de klassen die dit betrof, pakten hun eigen prikkers (wat goed dat steeds meer scholen die zelf hebben!) en afvalzakken en ging lekker actief buiten de omgeving een beetje schoner maken. Ondanks dat het kraken van de code een flinke uitdaging vormde, was de escape game over Klimaatverandering van het Hoogheemraadschap een groot succes.

Enthousiasme over eerste inzendingen

De eerste Klimaatgedichten komen al binnen. Super leuk! Schrijver en klimaatdichter Cora de Vos en de nieuwe kinderburgemeester Floris Janssen spraken een instructievideo in om de kinderen op weg te helpen.

Woensdag verder

Op naar de tweede dag van De Biltse Schooldag van de duurzaamheid, aanstaande woensdag bij de Julianaschool in Bilthoven. Daar zal onder andere worden gekookt voor vogels, oude kleding gepimpt voor een tweede/derde/vierde leven en drie groepen gaan de Junior Global Goals Speurtocht doen in het centrum van Bilthoven. Op vrijdag volgen dan nog vijf scholen.