Een tipje van de sluier over het programma voor De Biltse Duurzame Schoolweken!

Over een paar weken begint de 3e editie van de Biltse Schooldag van de duurzaamheid! Omdat het programma dit jaar over meerdere weken is verspreid spreken we nu van De Biltse Duurzame Schoolweken. Het programma start op 7 oktober en loopt t/m 14 november.

Er ligt een super mooi programma voor de scholen klaar! In het programma staan alle activiteiten in het teken van de Junior Global Goals. Dit zijn de Werelddoelen van de VN in kindertaal.

Een van de workshopaanbieders is Will Klein Sprokkelhorst van Wilderpad. Met bijna 40 jaar ervaring in wilde planten en meer dan 900 cursisten, weet Will precies hoe zij jonge mensen enthousiast kan maken voor eetbare, medicinale en nuttige natuur! We vroegen haar iets te vertellen over wat ze met de leerlingen gaat doen.

“Een van de lessen die ik aan meerdere klassen ga geven is het maken van zalf! En niet zomaar een zalf, maar weegbreezalf.

Weegbree is een plant die je bijna overal in Nederland kunt vinden. Ja echt, als je goed zoekt, ligt het bijna voor je voeten! De kinderen gaan leren hoe je van deze stoere inheemse plant een mooie zalf maakt. Natuurlijk vertel ik ook wat meer over de plant zelf. Zo leren ze niet alleen hoe je zalf moet maken, maar ook hoe je een plant kunt determineren – of zoals we dat eigenlijk gewoon zeggen: herkennen.

Het leukste deel? De kinderen gaan zelf de zalf maken! Of, nou ja, bijna alles dan, want ik heb de weegbree nu alvast in de olie gezet. Zo komen de goede stofjes uit de plant los, en dat duurt even. Maar verder doen ze alles zelf, en als laatste leren ze hoe een zalf ‘gedraaid’ wordt. Want zalf draai je nou eenmaal en dat mogen ze lekker zelf doen in de les.

In één ochtend leer ik drie klassen hoe ze zalf kunnen maken, en elke leerling mag zijn eigen zalf mee naar huis nemen. Wie wil er nou niet met een potje zelfgemaakte zalf naar huis?

Op een ander moment in het programma ga ik nog meer doen! Ik duik met de kinderen de wereld van de goudsbloem in en we gaan zaadbommen maken. Wat is er leuker dan met wat klodders gerecycled materiaal en zaadjes de wereld een gouden randje te geven met goudsbloembommen? En alsof dat nog niet genoeg is, gaan we ook ons eigen wasmiddel maken. Dan hoef je thuis nooit meer chemisch spul uit de winkel te gebruiken!

Ik kijk er heel erg naar uit en kan niet wachten om samen met de kinderen een paar superleuke, leerzame en duurzame workshops te beleven!”