Welkom op de Activiteitenpagina van De Biltse Duurzame Schoolweken 2024!

Op deze pagina vind je de materialen voor de Introductieles over de Junior Global Goals, een overzicht van de excursies en gastlessen en de handleidingen van de workshops. Deze pagina is in ontwikkeling en wordt verder aangevuld.

Kick-off bij het gemeentehuis op 11 oktober

Ter voorbereiding op deze bijeenkomst leren kinderen ‘De Biltse Rap’ en de korte versie van het Junior Global Goals lied ‘De Aarde is ons lief’. Via de knop hiernaast kom je bij de materialen om deze liedjes in te studeren.

Programma

Kijk op het Activiteitenschema welke activiteiten er voor je groep zijn ingedeeld. De excursies, gastlessen en workshops staan hieronder alfabetisch getoond. Via het menu aan de rechterzijde hieronder kun je ook eenvoudig navigeren.

Afsluiting van het programma

Bij de materialen die wij leveren, zitten ook evaluatieformulieren voor de leerlingen. Laat hen deze na afloop van het programma invullen. Wij halen de formulieren samen met andere materialen weer bij de school op.

Vragen? Neem contact op met Ella Prins via mail of 06-25034123.

UITLEG AANMAKEN NIEUWE ACTIVITEIT

Knop aanmaken

– dupliceer in de rechter kolom de laatste knop
– klik op de nieuwe knop
– pas het veld link aan naar de naam van de activiteit met een ‘#’ ervoor. voorbeeld: #activiteit-1  (DEZE MOET UNIEK ZIJN)

Activiteit aanmaken
– dupliceer in de linker kolom de rij van de onderste activiteit
– klik op de rij
– klik op de tab Geavanceerd
– pas het veld CSS ID aan naar de naam van de activiteit ZONDER een ‘#’ ervoor. voorbeeld: activiteit-1

Openingsfilm: Zeven Wereldwensen van Sem en Saar

Deze film is geschikt om een Introductieles over de Junior Global Goals te geven voor groep 5 t/m 8. Indien groep 7 en 8 deze film al eerder heeft gezien, kun je de suggesties voor verrijking uit de handleiding gebruiken of ervoor kiezen om de film ‘Schijf van Zeven’ te bekijken.

Openingsfilm: Schijf van Zeven

Deze film is geschikt om een verdiepende les over de Junior Global Goals (JGGs) te geven voor groep 7 en 8. Indien de groep nog niet eerder kennis heeft gemaakt met de JGGs, kijk dan de film ‘Zeven Wereldwensen’.

Gezonde Lunch met De Biltse Tomatensoep

De Biologische Biltse Tomatensoep en lunch wordt gecoördineerd door Biltsheerlijk met medewerking van meerdere organisaties. Het gaat om: Biltsheerlijk | GGD Regio Utrecht programma Jong Leren Eten | Van der Valk Hotel De Bilt – Utrecht | Ekoplaza Bilthoven | Fruitbedrijf Westeneng en Griftenstein & Zorg.

In onderstaande video wordt de groei van een tomatenplant getoond en vertelt de lokale appelkweker over de appels die in de soep zitten. De video kan voorafgaand aan de lunch of tijdens het opeten worden getoond.

Alles voor het Perfecte Plaatje - Excursie

De leerlingen krijgen van natuurfotograaf Sjaak den Breeje een introductie over de kunst van kijken. De kinderen nemen zelf een camera of smartphone mee. We verzamelen bij Beerschoten. In groepjes van 4-5 leerlingen gaan ze het natuurgebied van Utrechts Landschap in. De groepjes moeten door een ouder/leerkracht worden begeleid.

Als natuurfotograaf sta je soms voor een dilemma: je wilt de natuur mooi in beeld brengen, maar ook niet verstoren. Hoe ga je daarmee om? Sjaak gaat hierover met de kinderen in gesprek. Deze workshop valt onder de JGG Schone Natuur en Gezonde Bron. Kinderen leren hoe belangrijk het is om de natuur niet te vervuilen en het belang van een goed werkend ecosysteem.

De Ideale Wereld - Excursie

De leerlingen gaan o.l.v. Elke Rabé, klimaatburgemeester van gemeente De Bilt, visualiseren hoe hun ideale wereld eruit ziet. Aansluitend maken zij daar een tekening of collage bij. Ter afsluiting wordt besproken welke stappen je morgen al kan zetten om bij te dragen aan die ideale wereld. Deze excursie vindt plaats op het gemeentehuis en wordt gecombineerd met een bezoek aan een tentoonstelling over de ‘dromen’ van 80 Nederlanders.

Een Gouden Randje - Gastles

Leerlingen gaan zaadballen maken waarmee ze helpen om de goudsbloem weer terug te laten keren in ons landschap. Deze workshop wordt verzorgd door Will Klein Sprokkelhorst van Wilderpad en valt onder de JGG Gezonde Bron. In de moestuin is de goudsbloem een nuttige plant om tussen de verschillende groenten te laten bloeien, zoals bonen, wortelen, sla en kolen. Natuurlijke vijanden van deze groenten zullen dan worden bestreden door lieveheersbeestjes en zweefvliegen. Vroeger was deze bloem in heel Nederland te vinden; ze kleurden ons land letterlijk oranje. Goudsbloemen zijn eetbaar en je kan er calendulazalf van maken.

De materialen voor deze workshop worden door ons geleverd. De leerlingen nemen oude kranten (en een eierdoos) van huis mee.

Eén met de Natuur - Workshop

De werkbladen worden met de workshopmaterialen bij school geleverd. De leerkracht begeleidt deze workshop zelf.

Kies Kleur - Workshop

De werkbladen worden met de workshopmaterialen bij school geleverd. De leerkracht begeleidt deze workshop zelf.

Korenmolen Geesina - Excursie

Leerlingen krijgen uitleg over de geschiedenis en naam van de molen. Op de 1e verdieping leren zij aan de hand van de werking van de kap over de kracht van schone windenergie en kunnen ze uitkijken op de Domtoren. Op de zoldervloer wordt uitgelegd hoe een verandering van de molenstenen zorgt voor ander meel.

Uit veiligheidsoverwegingen is gekozen om de kinderen niet met een activiteit aan de slag te laten gaan. De workshop valt onder de JGG Gezond & Happy, omdat voldoende voedsel voor iedereen van groot belang is voor een fijne samenleving en de JGG Schone Energie, omdat de windmolen draait op schone energie van de wind.

In de molen geldt uit veiligheidsoverwegingen dat het houden van rust in de groep belangrijk is!

Natuurlijk Genezen - Gastles

Leerlingen gaan weegbreezalf maken. Dit is een zalf die bekend is om zijn ontstekingsremmende en genezende eigenschappen. De zalf wordt vaak gebruikt voor het verzachten van insectenbeten, kleine wondjes, schrammen, en huidirritaties. Deze workshop wordt verzorgd door Will Klein Sprokkelhorst van Wilderpad en valt onder de JGG Gezond & Happy en Schone Natuur. Gezond & Happy betekent onder meer dat je goed voor jezelf zorgt en je lichaam ondersteunt als het moet herstellen van (kleine) verwondingen. Door jezelf (en je omgeving) te verzorgen met producten die gemaakt zijn van plantaardige materialen, komen er geen chemicaliën in de natuur terecht. Denk bijvoorbeeld ook aan shampoo, douchegel, zeep, tandapasta, (vaat)wasmiddel en schoonmaakmiddel.

De materialen voor deze workshop worden door ons geleverd. De leerlingen nemen een klein jampotje van huis mee.

Red Papier: Maak een Notitieboekje - Gastles

Leerlingen starten ongeveer een maand voor de workshop met het inzamelen van oud papier. Papier dat maar aan één zijde is bedrukt en dat normaliter in de oud papier gaat. Van dit papier gaan de leerlingen zelf notitieboekjes maken. De workshop wordt begeleid door Anne-Pim van Oostveen van Green Side en valt onder de Junior Global Goals Beter Benutten.

Repareer het Zelf - Gastles

Leerlingen gaan o.l.v. vrijwilligers van het Repair Café aan de slag om kapotte spullen te repareren. Denk aan een fietsband plakken en een kapot kledingstuk of knuffel herstellen. De workshop valt onder de JGG Beter Benutten. Dit houdt in dat we afval en verspilling zoveel mogelijk voorkomen en indien mogelijk kapotte spullen repareren. 

Voor deze workshop is het belangrijk dat de vrijwlligers van het Repair Café een geschikte ruimte toegewezen krijgen om met de kinderen aan de slag te kunnen gaan.

Schoolplein Safari - Workshop

De werkbladen worden met de workshopmaterialen bij school geleverd. De leerkracht begeleidt deze workshop zelf.

Waardevol Afval - Workshop

Evaluatie

Wij hopen dat jullie veel plezier hebben gehad én natuurlijk ook veel hebben geleerd tijdens De Biltse Duurzame Schoolweken! Graag horen wij wat jullie van het programma vonden. Voor de leerlingen zijn geprinte evalutieformulieren bij afgeleverd. Voor de coördinator en leerkracht is een online evaluatieformulier gemaakt. 👉