Op deze pagina vind je de MENUKAART voor De Biltse Duurzame Schoolweken 2024; een overzicht van de gastlessen, excursies en Sdvdd workshops. De menukaart is in ontwikkeling en wordt de komende tijd verder aangevuld. Lees hieronder meer over de mogelijkheden en geef voor elke klas van je school die meedoet je voorkeur uiterlijk vrijdag 13 september aan ons door via debilt@sdvdd.nl.

Bij het inplannen van de workshops door gastdocenten moeten we rekening houden met de logistiek: daarom plannen wij deze graag in op eenzelfde school. Dus bijv. in twee of drie klassen komt dezelfde gastdocent.

Toelichting op het Centrale Programma

Introductieles

Gr 5 t/m 8, lesduur circa 30'

De leerkracht verzorgt de introductieles over de Junior Global Goals. Daarbij kan gekozen worden uit twee films; één met weerman Reinier van den Berg (gr 5 t/m 8) en één met prinses Irene (gr 7/8). De leerkracht kan ook zelf een les samenstellen aan de hand van de losse JGG video’s en de Schijf van Zeven. Er worden online hulpmiddelen klaargezet. 

Zeker Weten lekker Eten Challenge

Gr 5 t/m 8, lesduur circa 120'

Het kwartetspel waarmee Sem en Saar in de instructievideo eindigen, is het spel dat de leerlingen gaan spelen. In het spel komen meerdere aspecten van de JGG ‘Gezond&Happy’ aan bod; gezonde voeding, eetmomenten, goed slapen en bewegen en de kracht van vitamines. Ook worden thema’s van andere JGGs aangestipt. De Challenge bestaat voor groep 5/6 uit het bedenken van ‘Zeker Weten Lekker Eten’ tips en voor groep 7/8 uit een nieuw kwartet voor het spel. Wethouder Krischan Hagedoorn licht in een videoboodschap de Challenge toe.

De Biltse Tomatensoep

Gr 1 t/m 8, duur circa 30'

Voor alle leerlingen is een gezonde lunch beschikbaar. Deze bestaat uit biologische tomatensoep en biologisch volkoren brood. De ingrediënten komen van Ekoplaza Bilthoven en Fruitbedrijf Westeneng. We onderzoeken de mogelijkheden om er een gezonde snack bij te leveren. De leerlingen hoeven op deze dag geen lunch van huis mee te nemen; er zal voldoende eten zijn.

Excursies

Op Ruimtereis!

Locatie nader te bepalen, 7 okt.

Gr 5 t/m 8, lesduur 45'-60'

In een mobiel planetarium van NOVA (Nederlands Onderzoekschool voor Astronomie) gaan de leerlingen o.l.v. deskundigen op ruimtereis. Ze zien het heelal 360 graden om zich heen. Zo ervaren zij hoe klein de aarde eigenlijk is en dat het belangrijk is om daar zuinig op te zijn. 

Het mobiele planetarium is gereserveerd voor maandag 7 oktober. Er is plek voor max. 5 groepen.

Korenmolen Geesina

Ruigenhoeksedijk 32 Groenekan

Gr 5 t/m 8, lesduur 45'

Uitleg over de geschiedenis en naam van de molen, 1e verdieping uitleg over werking van de kap met windenergie en uitkijk op Domtoren, zoldervloer uitleg over hoe verandering van molenstenen zorgt voor ander meel. Uit veiligheidsoverwegingen is er voor gekozen om de kinderen niet met een activiteit aan de slag te laten gaan.

Ecodetectives

Sweco, De Holle Bilt 22 De Bilt

gr ntb, lesduur 90'

Deze workshop wordt op basis van ervaringen uit voorgaande edities aangepast met een meer actieve rol voor de leerlingen.

Wereldwinkel Safari

Hessenweg 168 De Bilt

Gr 8, lesduur 60'

Onder begeleiding van medewerkers van de Wereldwinkel gaan leerlingen op onderzoek naar het duurzame verhaal achter producten uit de Wereldwinkel. Bij deze excursie wordt gebruik gemaakt van de 17 Global Goals.

JGG Speurtocht - aanbod wordt onderzocht

Omgeving Julianalaan Bilthoven

Gr 6/7, lesduur 60'

Aan de hand van vragen over duurzaamheid en leuke opdrachten gaan de leerlingen in groepjes op speurtocht. Met de gevonden letters kunnen wij een zin vormen. Elk groepje bestaat uit 4-5 leerlingen en heeft een begeleider nodig. De school dient zelf voor begeleiders te zorgen. 

Dilemma's van een Boer

Landwinkel De Hooierij, Universiteitsweg 1 de Bilt

Deze workshop is reeds toegekend

Eigenaresse Martine Wismeijer gaat samen met tuinder Mick van Reem van coöperatie Herenboeren in gesprek met de leerlingen over dilemma’s in de transitie naar een (meer) duurzame samenleving. De stellingen gaan o.a. over voor- en nadelen van biologisch, zuivel- en vleesconsumptie en een plantaardig dieet. De leerlingen halen op de heenweg eikels in het bos voor de varkens.

Gastlessen

Repareer het Zelf

Repair Café De Bilt

Deze workshop is reeds toegekend

Leerlingen gaan o.l.v. vrijwilligers van het Repair Café aan de slag om kapotte spullen te repareren. Denk aan een fietsband plakken en een kapot kledingstuk of knuffel herstellen. 

De Ideale Wereld

Elke Rabé, Klimaatburgemeester

Deze workshop is reeds toegekend

De leerlingen gaan o.l.v. Elke visualiseren hoe hun ideale wereld eruit ziet. Aansluitend gaan ze daar een tekening of een collage bij maken. Ter afsluiting wordt besproken welke stappen je morgen al kan zetten om bij te dragen aan die ideale wereld.

De Klimaatshow

Guido van Belle, Belevenisonderwijs

gr 7/8, lesduur 90'

In deze workshop komen onderwerpen als wateroverlast, hittestress en stijgende zeespiegel aan de orde. Een oefening op het schoolplein leert de kinderen zich te verplaatsen in andermans belangen. Na een onderzoek naar tuinen in de wijk, wordt afgesloten met het bouwen van dijken.

Schone Was

Will Klein Sprokkelhorst van Wilderpad

Gr 5 t/m 8, lesduur 60'

Leerlingen gaan van kastagnes een wasmiddel maken. Belangrijk is dat het gemaakte wasmiddel na de workshop circa drie weken op school open kan blijven staan in de flessen voor het meegaat naar huis. 

Een Gouden Randje

Will Klein Sprokkelhorst van Wilderpad

Gr 5 t/m 8, lesduur 60'

Leerlingen maken zaadbommen waarmee ze helpen om de goudsbloem weer terug te laten keren in ons landschap. Vroeger was deze bloem in heel Nederland te vinden; ze kleurden ons land letterlijk oranje. Goudsbloemen zijn eetbaar en je kan er callenduzalf van maken!

Natuurlijk Genezen

Will Klein Sprokkelhorst van Wilderpad

Deze workshop is reeds toegekend

Leerlingen gaan weegbreezalf maken. Dit is een zalf die bekend is om zijn ontstekingsremmende en genezende eigenschappen. De zalf wordt vaak gebruikt voor het verzachten van insectenbeten, kleine wondjes, schrammen, en huidirritaties. Eigenlijk onmisbaar dus in elk huis en elke klas!

Alles voor het Perfecte Plaatje

Natuurfotograaf Sjaak den Breeje

Gr 5 t/m 8, lesduur 75'

Introductie over de kunst van kijken, waarna de leerlingen naar buiten gaan om foto’s in de natuur te maken. Voor deze workshop is een camera of smartphone nodig. Als natuurfotograaf sta je soms voor een dilemma: je wilt de natuur mooi in beeld brengen, maar ook niet verstoren. Hoe ga je daarmee om? In gr 7/8 gaan we hierover in gesprek.

Workshop is alleen mogelijk op vrijdagochtend en max voor vier groepen: 18/10, 25/10, 1/11 en 8/11. 

Opgewekt de Toekomst tegemoet

Energie-expert van Eneco

Gr ntb, lesduur 120'

Duurzame energie wordt steeds belangrijker. Het is niet meer de vraag óf we hierop overgaan, maar wanneer. Hoe komen we daar? Wat doen we in de tussentijd? Tijdens de workshop wordt gebruik gemaakt van filmpjes, proefjes, opdrachten en een quiz. Let op dat deze gastlessen 120′ duren!

Hozen en Lozen XL

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Gr 5 t/m 8, lesduur 60'

Hozen en Lozen XL is een levensgrote versie van een bordspel over water. Vier teams strijden om hun polder droog te houden. Ze beantwoorden watervragen, pompen water naar de tegenspelers, gebruiken tactieken en krijgen hulp van de weergoden. Ze leren over het Nederlandse waterbeheer en wat ze zelf kunnen doen om voorbereid te zijn op klimaatverandering.

Het Klimaat is ook van jou

Grootouders voor het Klimaat de Bilt/Bilthoven

Gr 5 t/m 8, lesduur 45'-60'

Met de Toekomststoel midden in de klas en a.d.h.v. toepasselijke boekfragmenten praten we met leerlingen over klimaatverandering. Met elkaar kunnen we nog veel doen om onze wereld mooi en leefbaar te houden. Op speciale Klimaatwenskaarten kunnen leerlingen daarvoor hun eigen ideeën invullen.

Het Klimaat is ook van jou

Grootouders voor het Klimaat de Bilt/Bilthoven

Gr 3/4, lesduur 30'

Deze gastles is een vereenvoudigde versie van de workshop voor groep 5 t/m 8. Grootouders voor het Klimaat zullen komen voorlezen over een duurzaamheidsthema en er aansluitend met de leerlingen over in gesprek gaan. 

Op reis door de wereld van duurzame kleding

Truus en Marion van de Wereldwinkel

Gr 8, lesduur 60'

Lisa van Brenk, kleindochter van Truus, heeft een les ontwikkeld om leerlingen te vertellen over de vervuilende wereld achter de kledingindustrie. In de les worden handreikingen geboden om zelf een positieve bijdrage te leveren.

Groene avonturen op het schoolplein

Operatie Steenbreek

Gr 5 t/m 8, lesduur 60'

O.l.v. Operatie Steenbreek gaat een aantal tegels plaatsmaken voor groen. We overleggen voor deze activiteit altijd met u als school om aan te sluiten bij jullie wensen! Deze workshop zal binnen met de gemeente overeengekomen budgettaire kaders en in nauwe afstemming met Operatie Steenbreek plaatsvinden. In aanvullende educatie voorzien we door een samenwerking met NME De Boswerf.  

Workshops van st. Schooldag van de duurzaamheid

Het is de bedoeling dat onderstaande workshops door de leerkracht zelf worden begeleid. Bij sommige workshops is het fijn om iemand als extra ondersteuning erbij te zoeken. Uitvoering is eenvoudig gemaakt aan de hand van korte handleidingen en instructievideo's.

Alles is Techniek bordspel

Gr 7/8, lesduur 60'

Leerkracht alleen

Met dit spel ontdekken de kinderen het belang van techniek in een duurzame samenleving. Denk bijv. aan duurzame stroomopwekking en warmteopslag. Technische kennis is onontbeerlijk voor alle JGGs. Via het interactieve bordspel kruipen de leerlingen in de huid van vijf technische specialisten.

Eén met de Natuur

Gr 5 t/m 8, lesduur 60'

Leerkracht alleen

De leerlingen ontdekken hoeveel leven er op en in de grond is. In groepjes gaan zij op zoek naar bodemdieren. Ze vangen ze met een speciale insectenpincet en met loepjes kunnen ze de beestjes goed bekijken. Aan de hand van een zoekkaart leren zij de bodemdieren te identificeren.

Kies Kleur

Gr 4 t/m 8, lesduur 45'

In de jonge groepen is extra ondersteuning fijn

De leerlingen maken een armband in de kleuren geel, blauw en groen. Deze kleuren staan voor een ‘leukere, eerlijkere en schonere wereld’. Door de armband te dragen laten ze zien dat zij een duurzame wereld belangrijk vinden én daar zelf aan bijdragen. Ze ervaren dat je op een eenvoudige en vriendelijke manier kunt tonen wie je bent en waar je voor staat.

Kracht van Beeld

gr 5 t/m 8, lesduur 75'-90'

Leerkracht alleen

In deze workshop leren kinderen hoe krachtig beelden kunnen werken. Als je goed kijkt, kun je zoveel begrijpen. Maar als je niet goed kijkt, dan kan het zijn dat je onjuiste conclusies trekt. Of dat iets veel moeilijker lijkt dan het is. Vaak blijken beelden onderdeel te zijn van een groter geheel. Bewustzijn daarvan helpt om wat je bekijkt beter te begrijpen. 

Milieuhelden Quiz

Gr 5 t/m 8, lesduur 45'

Eén extra ondersteuning is fijn, kan ook leerling zijn

In deze workshop gaan we testen wie er een echte milieuheld is! Kinderen spelen de quiz die leuke en leerzame vragen bevat over schone energie. De quiz kan in de klas gespeeld worden en ook buiten.

Vergroot je Wereld

Gr 5 t/m 8, lesduur 60'

Leerkracht alleen

Het Mundos spel daagt uit tot het voeren van betekenisvolle gesprekken en maakt kinderen bewust van onze cultureel diverse wereld. A.d.h.v. interessante stellingen, opdrachten, prikkelende vragen, energieke spelletjes en gekke weetjes wordt kennis opgedaan over verschillende culturen.

Schooldak vol Toekomst

Gr 5/6, lesduur 45'

Leerkracht alleen

Leerlingen duiken de wereld van schone energie in. Ze maken kennis met verschillende vormen van energie en onderzoeken of hun schooldak geschikt is voor zonnepanelen. Ze blijven wel met beide voeten op de grond. De workshop creëert bewustwording over de relatie tussen CO2 uitstoot en klimaatverandering.

Schooldak in Kaart

gr 7/8, lesduur 60'

Deze workshop brengt uitdagend rekenwerk

Na de video-uitleg gaan de leerlingen rekenen aan het stroomgebruik van hun schoolgebouw. Met de Schooldakkaart, een online tool waar (bijna) alle schooldaken in Nederland op te vinden zijn, kunnen de leerlingen vanuit de lucht naar hun eigen schooldak kijken.

Schoolplein Safari

Gr 5 t/m 8, lesduur 60'

Leerkracht alleen

De leerlingen ontdekken hoe groen hun schoolplein is. In groepjes gaan zij op zoek naar plantjes, dieren en andere dingen. Daarna  kunnen zij een ontwerp maken van hun gedroomde groene schoolplein. Leerlingen ontdekken dat er op het schoolplein meer natuur is dan op het eerste gezicht lijkt.

Spelen met Afval

Gr 5 t/m 8, lesduur 60'

Eén extra ondersteuning is fijn

De leerlingen gaan knutselen met afval. Ze knippen, plakken en verbinden en maken zo uit afval een afvaldier, boot, vliegtuig, robot of wat ze maar willen. Doel van deze workshop is om leerlingen bewust te maken van afval als onderwerp op zich en dat afval vaak nog voor een andere toepassing te gebruiken is.

Waardevol Afval

gr 5 t/m 8, lesduur 60'

Leerkracht alleen

De kinderen gaan onderzoek doen naar zes afvalstromen in de school en op het schoolplein. Zij ontdekken zo dat er verschillende soorten afval bestaan en dat – als je afval goed scheidt – afval waardevol is. Zij onderzoeken welk afval in wat voor soort bak terecht komt en wat daarmee gebeurt.

Welles-Nietes memory

Gr 5 t/m 8, lesduur 60'

Leerkracht alleen

Leerlingen gaan een memory spelen over de 7 Junior Global Goals (JGG). Elke JGG is uitgewerkt in drie tot vijf kaartjes met daarop afgebeeld en verwoord wat we niet in een duurzame samenleving willen en wat wel. ‘Niet’ is in een rood kader geplaatst, ‘wel’ in een groen kader. De leerlingen leren door het spelen van het memory de JGGs beter kennen.

De Wereld achter je T-shirt, deel 1

Gr 5 t/m 8, lesduur 60'

Leerkracht alleen

De leerlingen gaan aan de slag om langer met plezier hun kleding te dragen. Ze leren een icoon te ontwerpen. De JGGs lopen als een rode draad door de workshop, waardoor de kinderen deze nog beter leren kennen. Tegelijkertijd leren ze over de uitdagingen in de kledingindustrie en zien ze hoe je zelf kunt bijdragen aan een positieve verandering.

De Wereld achter je T-shirt, deel 2

gr 7/8, lesduur 30'

Leerkracht alleen

De leerlingen leren in deze workshop het begrip ‘verborgen kosten’ kennen. Doordat bedrijven vaak niet de verantwoordelijkheid dragen over de gevolgen van hun productie-processen en producten, worden kosten afgewenteld op de samenleving. Dit komt versterkt voor in de kledingindustrie. De kinderen gaan een slogan maken. Zo wordt het icoon uit deel 1 nóg krachtiger.

Het programma van De Biltse Duurzame Schoolweken 2024 loopt van maandag 7 oktober t/m donderdag 14 november. Elke school kan zelf aangeven op welke datum of in welke periode het wil deelnemen.

Wij maken voor elke groep een programma op maat met een totale lesduur van ongeveer 5,5 uur, overeenkomstig met een gemiddelde schooldag exclusief pauzes.

De programmaopbouw in 2024 is als volgt:

CENTRAAL DEEL

  • Elke groep start op eigen kracht op een zelf gekozen moment met een introductieles over de Junior Global Goals. Daarvoor wordt ondersteuning geleverd met een film en een lesinstructie. Voor deze introductieles staat een half uur tot een uur, afhankelijk van behoefte leerkracht en leerlingen. 
  • Elke groep doet mee aan de workshop ‘Zeker Weten Lekker Eten’. Aan deze workshop is tevens een Challenge verbonden. Bovenaan deze pagina staat dat nader toegelicht. Als je met je groep of school niet mee wil doen, geef dat dan uiterlijk vrijdag 13 september aan ons door.
  • In samenwerking met Biltsheerlijk wordt aan elke groep een gezonde lunch aangeboden, bestaande uit een kopje biologische tomatensoep en biologisch volkoren brood. Deze gezonde lunch wordt aangeboden op ma 7-10, wo 9-10 en vr 11-10. Als je niet wil deelnemen aan deze gezonde lunch, geef dat dan uiterlijk 13 september aan ons door.

MAATWERK

  • Voor elke groep proberen wij één gastles en één excursie te organiseren, waarbij we op dit moment meer gastlessen dan excursies kunnen bieden. Bekijk hierboven de mogelijkheden en geef je voorkeur uiterlijk 13 september aan ons door. Wij proberen zoveel mogelijk met jullie wensen rekening te houden.
  • Voor elke groep is tevens een extra workshop van stichting Schooldag van de duurzaamheid beschikbaar. Ook hiervoor kan je je voorkeur doorgeven.

KICK-OFF

  • Op vrijdag 11 oktober is er een centrale bijeenkomst bij het gemeentehuis waar onder leiding van de Grootouders voor het Klimaat wensen voor een duurzame toekomst van leerlingen en de Toekomststoel aan de wethouder worden aangeboden. Alle leerlingen van de deelnemende scholen zijn hierbij welkom. Deelnemers studeren vooraf De Biltse Rap in én de verkorte versie van het lied ‘De Aarde is ons lief’. Een link om deze liederen in te kunnen studeren wordt uiterlijk op 11 september gedeeld.